Gif-demot joustavammin hallittaviksi

classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Gif-demot joustavammin hallittaviksi

Seppo Mustonen
Administrator
Tilastollisen tietojenkäsittelyn seminaarissa 16.19.2013 oli puhetta Survon verkkosivuilla olevien gif-demojen käyttökelpoisuudesta. Epäkohtana pidetään sitä, ettei käyttäjä voi useilla selaimilla edes pysäyttää demoa (katsoakseen tarkemmin) saatikka kelata sitä taakse- tai eteenpäin. Gif-demojen edestakainen selaaminen ei tietääkseni ole mahdollista millään selaimella.

Olen tutkiskellut asiaa ja päätymässä sellaiseen ratkaisuun, että gif-demot olisi mahdollista muuntaa ainakin .avi-ja .mp4-tyyppisiksi videotiedostoiksi, jolloin demoikkunan alareunaan tulee liukurilla varustettu aikajana ja demoa voi silloin hallita kaikin edellä mainituin tavoin.

Tyyppiä .avi olevat demot syntyvät helposti suoraan alkuperäisistä Screenflash-ohjelmalla tehdyistä flash-tyyppisistä tiedostoista (joista gif-demotkin on tehty) ja ne toiminevat Windows-koneilla, mutta eivät Apple-puolella. .avi-tiedostot on kuitenkin helppo muuntaa .mp4-tyyppisiksi, jolloin ne toimivat ainakin iPadilla.

Esimerkkinä olen muuntanut yhden gif-demoista
ex6.gif (0.1 MB)
näihin kahteen muotoon
ex6.avi (0.5 MB)
ex6.mp4 (2.5 MB)
ja toivoisin, että kokeilisitte, miten nämä muunnetut versiot toimivat omilla koneillanne, ja kertoisitte kokemuksistanne.

Valitettavasti muunnetut tiedostot vievät verkossa tilaa selvästi enemmän kuin gif-tiedostot (eli .avi noin 5- ja .mp4 jopa 25-kertaisesti), "mutta onhan verkossa tilaa".

Kuvan laatukaan ei näissä muunnoksissa tietenkään parane vaan hieman heikkenee.

Tarkoituksena ei ole vaihtaa Survon pääsivulla pyörivää satunnaisesti valittua gif-demoa vaan ainoastaan silloin kun käyttäjä näpäyttää sitä ja pääsee demojen luetteloon, siellä olisi linkkejä, joilla pääsee katselemaan (ainakin joitakin demoista) myös .avi- ja .mp4-muodossa.

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Gif-demot joustavammin hallittaviksi

Kimmo Vehkalahti
Administrator
Hyvä kokeilu!

Ainakin mp4 näyttäisi toimivan: voi pysäytellä ja kelata, niin Windowsilla kuin iPadilla.

Sen sijaan avi ei ollut kelattavissa, ainoastaan pysäytettävissä (eikä siis Macilla).
- Kimmo
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Gif-demot joustavammin hallittaviksi

Seppo Mustonen
Administrator
In reply to this post by Seppo Mustonen
Paras ratkaisu Survon gif-animaatioiden navigoinnin parantamiseen saattaa olla niitä vastaavien alkuperäisten flash-tiedostojen muuntaminen avi-tiedostoiksi ja niistä YouTubeen.
Olen kokeillut tätä mm. demoissa
Demo 78
Demo 11
Demo 23
joiden selostusten yhteydessä on linkki vastaavaan YouTube-versioon.
Silloin saattaa helposti loikata eteen- ja taaksepäin sekä pysäytellä kuten haluaa.