Piirakkaongelma

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Piirakkaongelma

Juha Valtonen

Eipä ole tullut juurikaan piirakoita survolla leivottua, mutta nyt tuli tarve sellaiselle. Sitten huomasin, että survo piirtää lohkot vastapäivään, kun excel esimerkiksi myötäpäivään. Siksi nuo vastapäin pyörivät tuntuvat oudoilta. Ei taida olla olemassa kikkaa, jolla suunnan saisi vaihdettua?
Alkukohtaanhan voi vaikuttaa ANGEL-määrittelyllä.
Tietysti järjestyksen voi datassa vaihtaa, mutta sitten legend tulee "väärään" järjestykseen.
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Piirakkaongelma

Kimmo Vehkalahti
Administrator
Hei Juha,

Näyttää googlailun perusteella olevan nykyään yleisempää piirtää piirakan lohkot myötäpäivään alkaen ylhäältä (analogia kellotauluun ja klo 12:een). Survon algoritmi perustuu ajatukselle yksikköympyrästä, jossa tehdään koko 360 asteen kierros vastapäivään alkaen asteluvusta 0, siis kellotermein klo 3:sta. Sekin on ihan luonteva peruste, etenkin matemaattisesti ajattelevalle. Eihän tässä mitään ehdottoman OIKEAA tapaa ole, mutta toki jotkin tavat voivat olla helppolukuisempia kuin toiset, ainakin jos on tottunut johonkin tapaan.

Koska ANGLE-täsmennyksellä voi antaa alkukohdan, niin JOS olisi vielä DIRECTION-täsmennys, voisi valita myös suunnan, ja tällöin voisi helposti leipoa millaisia piirakoita tahansa. Mitään tämän kiertävää kikkaa en tiedä (paitsi tuon, jonka itse mainitsit - sitten pitäisi vain piirtää LEGEND erikseen; toki sen joutuu usein kuitenkin piirtämään erikseen, jos haluaa säätää sen ulkoasua, sijaintia ym.

t. Kimmo